2018.06.20 11:49

Babavárás 1. hét

Könnyű dolga van annak, aki babát tervez. Elkezd tudatosan életmódot váltani, leszokik a dohányzásról, mérsékli az alkohol-bevitelét, sportol, vitaminokat szed és várja, hogy megtörténjen a csoda.

   

   

Na de mi a helyzet azokkal a kismamákkal, akik nem tervezett kismamák? Utólag okos az ember, mondani szokás, így azt tanácsolom, hogy azok a párkapcsolatban élő nők, akik egyszer szeretnének gyermeket vállalni, már most várják úgy a hónapokat, hogy bármi megtörténhet :) Nem egy esetet tudunk már, hogy a védekezés mellett megfogan a kis csöppség. Ekkora pedig jó, ha tényleg tiszta lappal tudunk kezdeni. Szép gondolat, de a valóságban ritkán indul úgy egy várandósság, ahogy elterveztük. Vannak, akik hiába próbálkoznak, nem sikerül a baba-projekt, mások gyógyszer vagy óvszer mellett esnek teherbe. 

  

Mi terveztünk babát, de nem akkorra, amikor babóca úgy gondolta, hogy jön. Azt hittük, még van egy kis időnk "élni", egy kicsi időnk magunkra, kirándulni, házat felújítani. Aztán bumm. Mindent felülírtak a körülmények, és egyáltalán nem bánjuk! Babavárásom első hat hetéről nem is tudtam. Mint utólag összeraktuk a képet, négy hetes babával indultunk útnak egy húsz órás nászútra, Görögországba. Fürödtem tengerben, süttettem magam a napon, sziklákon mászkáltunk, és jókat ettünk. Egyetlen furcsa jel mutatkozott, hogy az oda- és visszautat szinte teljesen végigaludtam. A tünetek a nászútról hazaérve jelentkeztek, bár akkor még inkább gyomorrontásnak véltem, hiszen nem is gondoltam arra, hogy esetleg babát várhatok. A biztonság kedvéért csináltam meg egy héttel később a tesztet, amikor a rosszullétek nem múltak el. Azóta tudom, hogy egy kisember életéért leszek és vagyok felelős.

  

Ebben az időszakban zajlik az utolsó menstruációs periódus, így ha pontosabb kalkulációt szeretnél, rendszeresen vezess menzesz-naptárt. Ha nagyon vágysz a tökéletességre, akkor a szeretkezések napját is megjelölheted. Ehhez elég egy sima, kis mezei zsebnaptár vagy a modern kor szellemében excel-táblázat, esetleg applikáció is a rendelkezésedre áll. 

  

  

Hartmann Viki