2018.07.01 23:36

Babavárás 6. hét

Hatodik hétre már biztosan tudtam, hogy valami megváltozott a szervezetemben. Mivel a méhösszehúzódások megszűnnek a hormonok miatt...

   

    

Ezért az emésztés lelassul, amitől aki eddig nem tette, most valószínűleg émelyegni fog, és megkezdődnek a "reggeli" rosszullétek, amik igazából bármikor jelentkezhetnek. Valakinél gyengébb, valakinél pedig erősebb dózisban (haha, utóbbiak pártját erősítettem). Mielőtt még bárki elkezdene aggódni ezek miatt, vagy szidni a rendszert (egy idő után már nagyon kimerítő és lélekölő lehet), jusson eszünkbe, hogy vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a kismamáknál, akiknél ezek a tünetek jelentkeznek, kisebb a vetélés esélye, ugyanis a szervezet így védi a kisbabánkat. 

  

A reggeli rosszullétekre sokak szerint tökéletes megoldás lehet a nagyon hideg víz apró kortyokban. Ez nálam is bevált, bár elég későn jutott a tudomásomra, de hihetetlen könnyebbséggel töltött el, amikor végül felfedeztem. Lehetőségeinkhez képest igyekezzünk sokat pihenni is, ilyenkor már jó, ha a párunk is érzékeli, hogy megváltozott valami. Minél korábban avatjuk be őt a támogatásuk fontosságába, annál könnyebben rázkódtok össze az utolsó trimeszter megpróbáltatásait illetően. De ez nem azt jelenti, hogy magunkat elhagyva a párunkra sózunk mindent! Várandósságunk 9 csodálatos hónapig tart, ami 3/4 év és higgyétek el, akik első babájukat várják, el sem tudják elképzelni milyen rövid és egyben milyen hosszú ez az időszak! 

  

Még mindig azt vallom egyébként, hogy ha közösen beszélgettek a heti történésekről, a kisbaba fejlődéséről, a következő vizsgálatok szükségességéről, nemcsak hogy közelebb kerültök egymáshoz, de a kispapának is lesz ideje felkészülni a feladatra, nem csak úgy belecsöppen az újszülött az életébe :)

   

Ebben az időszakban észre vehetsz súlycsökkenést is. Nekem három kilóm bánta a reggeli rosszulléteket, amit az 5. és 12. hét között sikerült leadnom. Ez teljesen normális, de nem jelentkezik mindenkinél. 

   

A kicsi szívkezdeményének köszönhetően lassan beindul a vérkeringés, fejlődésnek indul az emésztő- és légzőrendszer is. Lassan kialakulnak a törzsön a végtagbimbók, amelyekből később a kezecskéi és lábacskái lesznek. Folyamatosan fejlődik szervezetében minden, fejecskéje pedig szokatlanul nagy még a testéhez képest. Szerintem még mindig kicsi ufóra emlékeztet :) És még mindig csak 2-4 mm a kis csöppség! Hihetetlen! :)

   

Mivel még mindig elég rizikós terepen járunk, a szűk családi és baráti körön kívül nem célszerű szétkürtölni a jóhírt. Mi az első trimeszter végén, az összes kötelező vizsgálat után jelentettük be ország-világnak, amikor már minden eredményünk pozitív visszajelzésű volt, és a vetélés esélyét is magunk mögött tudhattuk.

  

   

Hartmann Viki