Top témák
Pelenka.hu
Pelenka.hu
2022.04.18 12:58

5 jótanács: hogyan moss és takaríts várandósan és kisbaba mellett

5 jótanács: hogyan moss és takaríts várandósan és kisbaba mellett

A várandósság és a kisbabás mindennapok időszakában rengeteg információval bombáznak minket, amik között könnyű elveszni. Mit szabad és mit nem listák az étkezés, a vitaminok, a testmozgás, vagy akár a bőrápolás és vegyszerek kapcsán. Mi most az utóbbiban szeretnénk kicsit segíteni, összeszedtünk neked 5 jótanácsot a mosáshoz és takarításhoz, amikre várandósan és kisbaba mellett érdemes odafigyelned.  

   

 

1. Keresd a Baby termékeket!

Lehetséges, hogy már a baba érkezése előtt is olyan márkát használsz otthon, aminek van Baby vagy Sensitive termékcsaládja. Ez nagy segítség lehet számodra, hiszen nem kell teljesen új márkához hozzászoknod, a jól bevált, szeretett termékek mellé csupán a Baby verziókat kell beszerezned és máris "bébi-kompatibilis" lesz a háztartás a vegyiárut illetően. Erre azért érdemes odafigyelned, mert az újszülöttek bőre sokkal vékonyabb, a felső hámrétegük sérülékenyebb, így az őket körülvevő anyagok és tárgyak tisztítása nagyobb körültekintést igényel. Nyugodtan tudsz babaruhát mosni és takarítani, ha a Baby vagy Sensitive termékeket keresed, amiket akár a termék dobozán, a márkanév mellett is megtalálsz. Pl. Ariel Sensitive, Coccolino Sensitive, Lovela Baby, Frosch Baby.

    

  

  

2. Miért hasznosak az öko, organikus, bio termékek?

Várandós, vagy szoptatós kismamaként hasznos, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az öko, organikus, bio, natúr, sensitive, bőrgyógyászatilag tesztelt, parfüm-, és színezékmentes termékek használata kisbabánk és magunk számára is ideális választásnak bizonyulhatnak. Baba mellett a mosógép folyamatosan jár és többször takarítunk, rengeteg ilyen terméket elhasználunk, így érdemes a mosás/takarítás során használt szereket a natúr termékek közül kiválasztani. Az öko védjeggyel ellátott termékek nem tartalmaznak erős vegyszereket, összetevőket, adalékanyagtól többnyire mentesek, nincsen erős illatuk és színük. Várandósan ezek a termékek nagyban megkönnyítik a dolgunkat, hiszen a visszafogott illatanyag segít a rosszullét elkerülésében is, ami azok számára, akik a várandósság alatt erős rosszullétekkel közdenek, igazán hálás előny lesz. A baba mellett is biztonsággal tudjuk őket használni és amellett, hogy kíméletes a bőrhöz, az újrahasznosított, vagy újrahasznosítható kartonok és flakonok, a természetesebb összetevők a bolygónkra is vigyáznak.

   

  

  

3. Miért lehet hasznos az összetevő lista?

Újdonsült anyukaként nagy segítségünkre siethetnek az összetevő listák. Amikor az első babára készülünk, valóban sok megtévesztő, félrevezető cikket, információt találhatunk a baba melletti mosás és takarítás témájában és ugyancsak rengeteg olyan terméket, ami nem bizonyítottan bababarát. Az összetevőlistát végigböngészve ezek bizony hamar kiderülnek és ha egy listával indulunk nagybeszerzésre, könnyen szét tudjuk választani azon termékeket, amik megfelelőek és azokat amik tiltólistásak a várandós és kisbabás időszakban. A lista segítségével megnyugodva és magabiztosan tudjuk a számunkra és családunk számára tökéletes termékeket kiválasztani. Ezután már csak a kísérletezés van hátra, melyek azok, amik hatékonyan tisztítanak, kiszedik a foltokat és illatban, kiszerelésben, árban is tökéletesek. Ha ezen a folyamaton túl vagyunk, évekre megtalálhatjuk tökéletes segítőinket a kisbabás háztartásunkba.

  

 

 

4. Miért érdemes szétválasztani a baba és a felnőtt ruhákat?

A baba érkezése előtt is kimossuk, kivasaljuk a kisbaba ruháit, már ekkor érdemes külön mosnunk azokat a felnőtt ruháktól. A baba pár hónapos, akár 1 éves koráig érdemes ezt szem előtt tartani, hiszen így a csecsemőnk ruhái még sterilebbek, tisztábbak lesznek. A legtöbb gyerekruha akár 60°-on is mosható, (erről érdemes a ruha belsejében található címke alapján megbizonyosodni), így ha magasabb hőfokon mossuk őket, nem kell félnünk attól, hogy belekeverve a felnőtt ruhákat pl. a kedvenc kötött pulcsink összemegy. Viszont ebben az időszakban a babaruhákat és a felnőtt ruhákat is érdemes azzal a mosószerrel tisztítani, amivel a babaruhákat mossuk, hiszen a mosópornak, mosógélnek, illetve az öblítőnek a részecskéi lerakódnak a mosógépben, így a baba ruháira is rá tudnak kerülni. Ezekben az években érdemes az egész családnak a Baby, Sensitive, öko vonalat képviselő termékekkel tisztítani a ruháit.

 

  

  

5. Takarítsunk maszkban és kesztyűben?

Igen, ezek valóban hasznos kiegészítők lesznek, ha várandósan és a csecsemő mellett biztonságban szeretnénk takarítani. Várandós édesanyaként ne akarjunk mindent egyszerre, tartsunk pihenőidőt és helyiségekként, több napra lebontva próbáljunk takarítani. Takarítás közben húzzunk gumikesztyűt, így a bőrünk nem érintkezik vegyi anyaggal, de érdemes ilyenkor nem a tisztítandó felületre, hanem a szivacsra, vagy a törlőrongyra fújni a tisztítószert, ezzel is elkerülve, hogy érintkezzünk vele. A maszk viselését érdemes takarítás közben alkalmazni, hogy ne szívjuk be a vegyi anyagot, de takarítás közben mindenképpen nyissunk ajtót és ablakot, így kevésbé lesz tömény a takarítószer a levegőben. Csecsemő mellett is érdemes odafigyelni a megfelelő szellőztetésre és hogy takarítás után, ha az ő szobája van porondon, addig ne vigyük vissza a babát, amíg érezni a tisztítószer illatot, vagy a helyiség nem melegedett vissza a szellőztetés után megfelelő hőmérsékletűre.

És végül: ne akarjunk tökéletes tisztaságot, nincs szükség a baba mellett sem extra fertőtlenítésre. A fentieket átgondolva, beépítve a mindennapokba pár alkalom után már olyan érzésünk lesz, mintha régen is bababarát módon mostunk és takarítottunk volna.

 

 

 

Ha a fenti tanácsok között nem kaptál minden kérdésedre választ, akkor a Pelenka.hu elhívatott kollégáival szeretettel segítünk bármilyen felmerülő kérdésedben háztartási vegyiáru termékeinket és a mosás, takarítás témakörét illetően is. :)

Pelenka.hu

Gondoskodás szeretettel

  

 

A blog szöveges és vizuális tartalma a Pelenka.hu üzemeltetőjének tulajdona. A blogbejegyzés egyes részletei erre az oldalra mutató hivatkozással utánközölhetőek. A teljes blogbejegyzés utánközlése csak az üzemeltető írásos engedélyével lehetséges.

Feliratkozom