10 tipp a baba biztonságáért!

A gyermekválallásra sokáig készülünk, lelkileg és fizikailag egyaránt. Amikor a baba felfedezi otthonunkat, álljunk készen a fogadására.

   

 

Konnektorok:   

A konnektorokat takard el, vagy helyezz rájuk konnektorvédőt, így a baba nem tudja a kis ujjait beledugni.

  

Ágy és kanapé:

Fontos, hogy ezek olyan helyen legyenek a lakásban, amire, hogyha a baba felmászik, nem tud az ablakba kimászni. Hogyha a kanapé túl közel van a falhoz, de nem tudjuk arrébb tolni, húzzuk kicsit előrébb.

  

Lépcsők:

A lépcsőket érdemes ajtóráccsal elkeríteni, mert sem a leesés, sem a lépcsőn való felmászás nem biztonságos a totyogó számára.

   

Szekrények:

A szekrényekbe a baba előszeretettel kapaszkodik bele, vagy mászik fel. Ha tehetjük, a súlyos szekrényeket rögzítsük a falhoz, mert ha a baba felkapaszkodik rá és a szekrény rádől, súlyos sérüléseket szerezhet.

  

Lámpák:

Az állólámpáktól ha lehet, egy időre szabaduljunk meg, vagy tegyük gyerekmentes övezetbe. A lámpába belekapaszkodva a lámpa rádőlhet a babára, amivel megsértheti magát, de égési sérüléseket is okozhat.

   

Konyhai eszközök:

A konyhában a forró sütőre, a vágóeszközökre és a tisztítószeres szekrényre is oda kell figyelnünk. Fontos, hogy mindezeket nagy körültekintéssel zárjuk el a baba elől különböző ajtó és fiókzárakkal.

   

Szobanövények:

A szobanövények bármennyire ártatlannak tűnnek, komoly problémákat okozhatnak. A virágföld nem a legtáplálóbb bébiételek közé tartozik és sok növény enyhén mérgező hatású, így ha a baba ezek leveleit, vagy virágait választaná rágókának, biztosan kórházba kötünk ki a nap végén. A kaktuszok elhelyezésére még nagyobb figyelmet fordítsunk!

  

Konyha:

A baba etetése közben ne hagyjunk elérhető távolságban asztalterítőt, aminek segítségével magára húzhatja az asztalon található dolgokat, illetve a közelében hagyott forró kávé és tea is okozhat balesetet.

   

Elektronikai eszközök:

Az elektromos berendezések is sok gondot okozhatnak, amikor a baba szabadon járkál a lakásban. Az áramütés, vagy a nagyobb súlyú eszközök nagy veszélyt jelentenek a babára.

   

Fürdőszoba:

A fürdőszoba ugyancsak veszélyforrás lehet. A csempe, az éles tárgyak, a higiéniai szerek, vagy a fürdőkádban hagyott víz mind-mind babánk épségét fenyegetik. Hogyha lehetséges, tartsuk elzártan a fürdőszobát a gyermek elől, vagy sose hagyjuk őrizetlenül őt a fürdőben.

    

A gyermekválallásra sokáig készülünk, lelkileg és fizikailag egyaránt. Amikor a baba felfedezi otthonunkat, álljunk készen a fogadására.Talán leírva nagyon soknak tűnik, amire oda kell figyelnünk, de van idő bababiztossá alakítani a házat és a józan paraszti ész is sokat segíthet a helyzeten. Ne egy elfelejtett állólámpa legyen az, ami veszélyt jelent kisbabánkra, talán könnyebb elfogadni egy olyan kis sebhelyet, amit a gyerkőc játék, vagy felfedezés közben szerez. Amikor biciklizés közben sérti fel a térdét, az talán még emlékezetesebbé teszi a tanulási folyamatot és nem a mi hibánk miatt lesz szükség egy dinós ragtapaszra.

    

Kéninger Vivien

2018.07.01 23:22