10 tipp a baba biztonságáért!

A gyermekválallásra sokáig készülünk lelkileg és fizikailag egyaránt. Pár hónappal később viszont már a lakásunkat is érdemes felkészíteni és bababiztossá tenni. Egy apró felfedezőre sok veszély vár a lakásban, de egy kis odafigyeléssel és pár biztonsági kiegészítővel maximálisan biztonságossá tehetjük gyermekünk számára a felfedező körutakat. Ebben segítünk most!

   

 

Konnektorok:   

A konnektorokat takard el, vagy helyezz rájuk konnektorvédőt, így a baba nem tudja a kis ujjait beledugni.

  

Ágy és kanapé:

Fontos, hogy ezek olyan helyen legyenek a lakásban, amire, hogyha a baba felmászik, nem tud az ablakba kimászni. Hogyha a kanapé túl közel van a falhoz, de nem tudjuk  másik helyre tolni, húzzuk kicsit előrébb az ablaktól.

  

Lépcsők:

A lépcsőket érdemes ajtóráccsal elkeríteni, mert sem a leesés, sem a lépcsőn való felmászás nem biztonságos a totyogó számára. A babát pedig mihamarabb érdemes megtanítani a biztonságos lépcsős közlekedésre, hiszen az utat lépcsőn föl és le naponta többször is meg kell tennünk vele.

   

Szekrények:

A szekrényekbe a baba előszeretettel kapaszkodik bele, vagy mászik fel. Ha tehetjük, a súlyos szekrényeket rögzítsük a falhoz, mert ha a baba felkapaszkodik rá és a szekrény rádől, súlyos sérüléseket szerezhet. Ezeket az átalakításokat érdemes már a baba érkezése előtt elvégezni, mert a baba első éveiben könnyen meg tudunk róla feledkezni.

  

Lámpák:

Az állólámpáktól ha lehet, egy időre szabaduljunk meg, vagy tegyük gyerekmentes övezetbe. A lámpába belekapaszkodva a lámpa rádőlhet a babára, amivel megsértheti magát, de égési sérüléseket is szerezhet.

   

Konyhai eszközök:

A konyhában a forró sütőre, a vágóeszközökre és a tisztítószeres szekrényre is oda kell figyelnünk. Fontos, hogy mindezeket nagy körültekintéssel zárjuk el a baba elől különböző ajtó és fiókzárakkal.

   

Szobanövények:

A szobanövények bármennyire ártatlannak tűnnek, komoly problémákat okozhatnak. A virágföld nem a legtáplálóbb bébiételek közé tartozik és sok növény enyhén mérgező hatású, így ha a baba ezek leveleit, vagy virágait választaná rágókának, biztosan kórházba kötünk ki a nap végén. A kaktuszok elhelyezésére még nagyobb figyelmet fordítsunk és pakoljuk őket minél magasabbra, ahol a baba már nem éri el.

  

Konyha:

A baba etetése közben ne hagyjunk elérhető távolságban asztalterítőt, aminek segítségével magára húzhatja az asztalon található dolgokat, illetve a közelében hagyott forró kávé és tea is okozhat balesetet. Legyünk körültekintőbbek a napi rutin során és gondoljunk arra, hogy a kicsi még nincs tisztában azzal, mi okozhat számára sérülést.

   

Elektronikai eszközök:

Az elektromos berendezések is sok gondot okozhatnak, amikor a baba szabadon járkál a lakásban. Az áramütés, vagy a nagyobb súlyú eszközök nagy veszélyt jelentenek a babára. Ennek elkerüléséhez figyelmeztessük a kicsit, hogy ez veszélyt jelent és távolítsuk el az eszközöket az ő szintjéről egy kicsit magasabb, biztonságosabb helyre.

.

   

Fürdőszoba:

A fürdőszoba ugyancsak veszélyforrás lehet. A csempe, az éles tárgyak, a higiéniai szerek, vagy a fürdőkádban hagyott víz mind-mind babánk épségét fenyegetik. Hogyha lehetséges, tartsuk elzártan a fürdőszobát a gyermek elől, vagy sose hagyjuk őrizetlenül őt a fürdőben.

    

A gyermekválallásra sokáig készülünk, lelkileg és fizikailag egyaránt. Amikor a baba felfedezi otthonunkat, álljunk készen a fogadására. Talán leírva nagyon soknak tűnik, amire oda kell figyelnünk, de van idő bababiztossá alakítani a házat és a józan paraszti ész is sokat segíthet a helyzeten. 

    

Kéninger Vivien

2018.07.01 23:22