5+1 ötlet, amivel meg tudod nyugtatni kisbabádat

Tele a poci, üres a pelus, nincs semmi rendellenesség a napunkban, nem vagyunk betegek, nincs front, nem kaptunk semmilyen oltást, eleget is aludtunk, mégis sírunk. Igen, többes számban sírunk, mert egy kisbaba keserves, könnyes figyelemfelhívásától és a megoldhatatlannak tűnő feladattól, ha nem is mutatjuk, belül mi is sírunk… Mit tegyünk ilyenkor?

   

1. Nyugodjunk meg! 

A legfontosabb, hogy babánk ne érezze rajtunk a tehetetlenséget, a dühöt, a csalódottságot, a reménytelenséget. Jusson eszünkbe, milyen érzéseket mutatunk. Ha feléd közelednének így egy kemény nap után, megnyugodnál vagy te is feszültebb lennél tőle? Gyermeked a legőszintébb tükör, amelyet csak a kezedben tarthatsz. Vegyünk két óriási lélegzetet és igyekezzünk higgadtan és kreatívan kitalálni új módszereket kisbabánk megnyugtatására, ha a régiek bemondták az unalmast.

  

2. Légy vele, de igazán! 

Amikor már mindent megtettél, amit csak tudtál, öleld magadhoz és ne kapkodj, ne idegeskedj. Beszélj hozzá kellemes, lágy hangon, mondd el neki, mennyire szereted, milyen jó, hogy az életed része. Simogasd és nyugtasd, lehet, hogy csak a szeretetedre vágyik, egy kis extra törődésre. Nézz mélyen a szemébe és próbáld a figyelmét magadra irányítani. Természetesen biztosan vannak olyan dolgok, amik éppen akkor halaszthatatlanok, de mindig próbáljunk arra gondolni, hogy a babás időszaknak, annak, hogy kicsikénket megnyugtassuk, most van itt az ideje... igazából minden más megvár minket.

   

3. Figyelemelterelés! 

Próbáljuk meg elterelni valamivel a figyelmét. Ez lehet egy színes, élénk színű tárgy, vagy egy új játék, amit eddig még nem látott, vagy már régen vettük elő. Az Oball csörgő labdák kifejezetten a legkisebbeknek vannak kitalálva, így könnyen le tudjuk velük kötni a baba figyelmét. De egy kis grimaszolás, tükör előtt sétálás, ablakon kinézegetés is tökéletes figyelemelterelési praktika lehet. Igyekezzünk megnyugtatni és minél kreatívabban elterelni a figyelmét egy olyan dologgal, amibe utána bele tud mélyedni. Ez akár egy kedves kis könyv, baba lapozó is lehet, amiből mesélünk neki.

  

4. Utazás! 

Sok kisbabát nyugtat meg a friss levegőn eltöltött idő, a babakocsi ringása, zötykölődése, de hasonló hatást érhetünk el, ha bepattanunk vele az autónkba és elvisszük a nagyihoz. Ne felejtsük el az utazás közbeni nasit, amivel ugyancsak leköthetjük gyermekünk figyelmét, amíg teljesen megnyugszik az autó monoton zajától.

 

5. Pólyázzuk be! 

A pólya stabil, biztonságos környezetet jelent egy kisbabának. Használhatunk hagyományos pólyát, de egy kis takaró, vagy a kisebbek számára egy egyszerű textil pelenka is megfelel a célnak. A lényeg, hogy ne legyen se túl szoros, se túl meleg.

  

+1 tipp: Fehér zaj!

Lehet, hogy meglepő, de a fehér zaj, mint például a mosógép, mosogató gép, hajszárító monoton zümmögése megnyugtatja a babákat. Ugyanez a hatás lehet a tv-ből szóló halk háttérzaj is, vízcsobogás és erdei zajok is. A videómegosztó portálokon fehér zaj néven többórányi ilyen hangot találunk.

   

Ha viszont már végképp úgy érezzük, nem boldogulunk egyedül, ne féljünk segítséget kérni. Sok esetben apa, a nagyszülők vagy az épp arra járó barátok varázskézzel bírnak. Ahogy megérintik a csöppséget, elmúlik minden panaszuk, bánatuk és máris kizökkenek a nyűgös, sírós időszakból, arról már nem is beszélve, hogy számunkra is megnyugtató lehet, ha érezzük, kapunk egy kis segítséget a nehezebb időszakban.

Hartmann Viki  

  

A blog szöveges és vizuális tartalma a Pelenka.hu üzemeltetőjének tulajdona. A blogbejegyzés egyes részletei erre az oldalra mutató hivatkozással utánközölhetőek. A teljes blogbejegyzés utánközlése csak az üzemeltető írásos engedélyével lehetséges.

2020.07.27 12:25