Top témák
Kéninger Vivien
Kéninger Vivien
2024.02.01 16:28

Anyatejes táplálás: tanácsok, amiket érdemes megfogadni

Anyatejes táplálás: tanácsok, amiket érdemes megfogadni

Lehet, hogy néha úgy érzed, a szoptatás mindenkinek jobban megy, mint neked, hiszen világunkban mindenki könnyebben ad tanácsot ezzel kapcsolatban is. A legfontosabb viszont az, hogy tudatosítsd magadban: TE TUDOD A LEGJOBBAN! Te vagy gyermeked édesanyja és számára mindenben te vagy a legjobb, így az anyatejes táplálásban is.  

 

1. Magadra és gyermekedre figyelj

A kezdeti időszakban próbálj nyugodt maradni, kisbabád igényeire figyelni és arra, számodra mi a legkényelmesebb. A szoptatás során rengeteg apróság van, ami segítheti és visszavetheti kisbabád szopási rutinját. Természetesen, szülés után segítenek neked és babádnak, de elsősorban nagyon fontosak az ösztönök, hiszen sok minden jön magától mind nálad, mind gyermekednél. Érdemes figyelned babádra, mert amikor kicsikéd megébred és nyitogatja a száját, cuppogó hangot ad ki, vagy forgatja a fejét, egyértelműen jelzi, hogy éhes, készen áll a szopizásra, így ekkor érdemes mellre tenned. Ne várd meg, hogy hosszas sírásba kezdjen, vagy elveszítse türelmét, hiszen ezután nehezebben nyugszik meg és nehezebb számára az étkezésre figyelni. Hogyha az első próbálkozások után nehéznek, kényelmetlennek, küzdelmesnek éled meg a szoptatást, már a kórházban is kaphatsz segítséget a nővérkéktől. Otthon pedig kérhetsz segítséget szoptatási tanácsadótól, vagy a védőnőtől. A speciális szoptatós melltartók és melltartóbetétek pedig elősegítik azt, hogy kényelmesebben, magabiztosabban érezd magad a szoptatás időszaka alatt, ezért érdemes ezeket beszerezned és arra biztatunk, hogy használd őket nyugodtan, ha elmentek sétálni, orvosi vizsgálatra, de saját kényelmed érdekében, akár otthon is. Rengeteg dologban bizonytalanok vagyunk az első időszakban anyaságunk kapcsán, legyenek olyan eszközök otthon, amik segítenek nekünk, hogy magabiztosabbak lehessünk. Nem érdemes ezeken a dolgokon spórolnod...

  

Ezt ajánljuk:

Éjszakai és nappali melltartóbetét széles választékban

 

2. Félre a a negatív energiákkal!

Ne hallgass a rosszindulatú megjegyzésekre! Tudjuk, hogy nehéz, de engedd el a kéretlen tanácsokat, hiszen most te tudod a legjobban azt, mire van szükséged és mire van szüksége kisbabádnak. Ne hallgass olyanokra, akik nem értenek hozzá. Semmi értelme, csak bűntudatot keltenek benned, amivel a további sikertelenséget fokozhatják. Senki sem született szoptató anyának, ezt mindenki tanulta, így ne érezd magad rosszul abban az időszakban, amikor még csak a technikákat, vagy pozíciókat próbálgatod. Mindenki átélte ezt, ez egy természetes folyamat, csak nyugi! :)
  

 

  

  

3. Mennyi az annyi?

Az anyatej mennyisége mindennel összefügg, téves az a feltevés, hogy csak azért nincsen elég tejed, mert nem is akarod… Figyelj a pihenésre, a nyugalmadra, a megfelelő táplálkozásra, esetleges plusz vitaminokra, az elegendő folyadékbevitelre. A Weleda Bio tejserkentő teája, a különböző gyümölcsteák, a minőségi, változatos táplálkozás is mind elősegíthetik a tej termelődését. Teremts nyugodt, bensőséges környezetet az anyatejes tápláláshoz, amiben te is jól érzed magad és a szoptatás nem csak egy kötelező kör lesz, hanem egy lehetőség arra, hogy kisbabáddal légy és még elmélyültebb lehessen a kapcsolatotok. Ilyenkor csak ti ketten vagytok a világon, a ti kényelmetek a legfontosabb. Egy idő után pedig kisbabád igényei szerint alakul a tejed mennyisége is. Többszöri szoptatás mellett az anyatej is nagyobb mennyiségben termelődik és nagy segítség lehet, ha szoptatás után mellszívót használsz, ami segíti leszívni azt a mennyiséget, amit babád már nem tudott, mert elfáradt az étkezés végére, vagy egyszerűen csak jóllakott. Amikor már elkezditek a hozzátáplálást és kicsikéd egyre több, másféle ételt-italt fogyaszt, a tej mennyisége is kevesebb lesz, hiszen tested alkalmazkodik gyermeked igényeihez.

  

Ezt ajánljuk:

Kézi és elektromos mellszívók a minél hosszabb idejű anyatejes tápláláshoz

  

4. Mit tegyek, ha fáj?

Az első táplálkozások a kisbaba számára is okozhatnak fájdalmat, hiszen az aprócska gyomra elkezd megtelni, tágulni, feszülni. Erre különböző cseppeket tudsz alkalmazni, amiről a gyermekorvost, gyógyszerészt is megkérdezhetsz. Etetés után nem érdemes kihagyni a büfiztetést, hiszen ez sokat segít az emésztésben, illetve ha mi is odaafigyelünk azon ételek kerülésére (hüvelyes zöldségek, káposzta, bab stb.), amik puffadást okozhatnak. Ezzel is könnyítjük a baba étkezését, emésztését és csökkentjük a fájdalmait.

A kezdeti időszakban nálad is felléphet fájdalom, hiszen még a szülést sem heverted ki és tested, melleid még csak most tanulnak bele az anyatejes táplálásba. Ne érjen váratlanul, hogy az első napokban, hetekben kisbabád táplálkozása során méhösszehúzódások jelentkezhetnek, amik az enyhe és a fájdalmas értékeken belül mozoghatnak. Ez teljesen természetes, a szoptatás során jelentkező oxitocin hormon okozza, amely a méhösszehúzódást is elősegíti. Az irritált mellbimbóra most már több megoldást is találhatsz, hogy ne fájjon annyira a szoptatás. Helyezhetsz rá mellbimbó védőt, aminek köszönhetően plusz egy réteg lesz a baba szája és a melled között, ami a további dörzsölést fogja meggátolni. Azt a babát, aki ügyesen szopizik, egyáltalán nem fogja zavarni a mellbimbó védő. Többféle mellbimbóra kenhető ápolókrémet találsz, ami enyhítheti fájdalmadat és le sem kell őket törölni szoptatás előtt. Ápold gyakran a mellbimbót és a körülötte található bőrt, hogy az irritáció minél hamarabb megszűnjön és a szoptatás újra fájdalommentes lehessen. 

  

Ezt ajánljuk:

Bőrápolási termékek a szoptatás idejére

  

  

  

 

5. Ahogyan neked a legkényelmesebb!

Hogyha az első hetek után még mindig szenvedésnek éled meg a szoptatást, úgy érzed, hogy babád sokszor éhes marad és benned is felgyülemlik a feszültség, fordulj más módszerhez. Millió kisbaba cseperedik egészséges gyermekké tápszeres etetés mellett és most már anyatej vásárlására is lehetőséged van. Ne érezd magad rossz anyának, nem te vagy egyedül a világon, akinek nem csak anyatejet kap a babája. Gyermekednek te vagy a legfontosabb, szeret téged, és ami a szoptatásnál fontosabb: ne engedd, hogy a feszültség és a sikertelenség győzzön! Babádnak nyugodt édesanyára van szüksége, így engedd el a rád irányuló kötelezettség érzését és tápláld babádat olyan módon, ahogyan neked és neki a legkényelmesebb.

  

Sok boldogságot kívánunk neked ehhez az időszakhoz! Hidd el, ha sokszor nehéz, ha éjszakázni kell, ha gyermeked egész nap rajtad "lóg", egyszerre nyugtasson és boldogítson az a gondolat, hogy ez sem tart örökké! :)

Kéninger Vivien

  

A blog szöveges és vizuális tartalma a Pelenka.hu üzemeltetőjének tulajdona. A blogbejegyzés egyes részletei erre az oldalra mutató hivatkozással utánközölhetőek. A teljes blogbejegyzés utánközlése csak az üzemeltető írásos engedélyével lehetséges.

Pelenka.hu

Pelenka.hu - Gondoskodás szeretettel

A mi történetünk is azzal kezdődött, hogy szülővé váltunk. Tudjuk, hogy a babánk mellett mi mindenben kell helytállnunk: háztartás, főzés, mosás, takarítás és akkor a nevelésről, a család kiszolgálásáról és a feleség szerepkörről még nem is beszéltünk. A Pelenka.hu webáruházat azért hoztuk létre, mert olyan szolgáltatást szeretnénk nyújtani, amilyet minden kismama (és természetesen apuka) megérdemel. Azt a gondoskodást, támogatást, hozzáértést és biztonságot szeretnénk adni neked, amire mi is vágyunk kisbabáink mellett. A Pelenka.hu célja, hogy a lehető legtöbb támogatást és együttérzést biztosítsa a szülővé válás érzelemdús hullámvasútján. A Pelenka.hu egy olyan webshop, ahol törődnek veled. Mi (azaz a Pelenka.hu csapata) érző és segítőkész emberek vagyunk. Többségében átéltük már az anyaság/apaság különleges érzését. Tisztában vagyunk a nehézségekkel, és célul tűztük ki, hogy a nehezebb napokat könnyebbé tegyük számodra, hiszen mindannyian gondoskodó, szerető és odaadó szülők szeretnénk lenni.

Az Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2021 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2020 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2019 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 - Legjobb Ügyfélélmény díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 díj

Feliratkozom