Top témák
Pelenka.hu
Pelenka.hu
2018.06.30 23:34

Eldobható kontra mosható pelenka

Eldobható kontra mosható pelenka

Mielőtt erre a kérdésre felelnék, röviden összefoglalnám a nagy pelenkaválságot, amin keresztülmentünk várandósságom utolsó néhány hetében. Mit csinál egy kismama, amikor már tudja, bármelyik pillanatban megérkezhet a kicsi?

Természesen elintézi az utolsó tennivalókat, kivasalja az összes kimosott babaruhát, rendszerezi a már megvett babaholmikat és kiválogatja a különböző termékmintákat, amiket kapott.

   Ti milyen pelenkát fogtok használni?   Mi is így voltunk ezzel, közösen vívtuk meg a csatákat az álmok és a valóság között, mert minden nap új és új ötletünk támadt, a határ pedig a csillagos ég, valamint a pénztárcánk volt. Mert mindent ugye nem lehet egyszerre. Aztán jöttek a kérdések: Ti milyen pelenkát fogtok használni? És odáig teljesen meg voltunk győződve, hogy csakis eldobhatót, de furdalt bennünket a kíváncsiság, mégis milyen lehetőségek vannak, így utánajártunk.  

Röviden összefoglalnám a két tábor pro és kontra oldalát:

eldobható pelenka:

- hulladékot termel - többen használják (emiatt kimagasló a környezeti terhelése) - egy babát szolgál ki - folyamatosan újra kell tölteni a készletünket - tovább marad száraz a pelenka, kevésbé engedi át a szagokat - használat után egyből a kukába megy - akár 12 órán át szárazon tartja a babapopsit

mosható pelenka:

- minimális a hulladék aránya, azonban a tisztításhoz víz, mosószer, öblítő, energia és idő szükséges - kevesebben használják (ezért tűnik kevesebbnek a környezeti terhelése) - több babát is kiszolgálhat - különböző méretek vannak, a kezdeti beruházás magas, de hosszabb távon kifizetődőbb, mint az eldobható pelenka - többször kell cserélni, mivel nem magas a nedvszívó képessége és az illatanyag hiánya miatt előbb érezzük meg a baba „ajándékait” - először öblíteni kell, célszerű fertőtleníteni is, egy külön kialakított gyűjtőhelyen meg kell várni, amíg összejön egy adagra való és mehet a mosásba - alváshoz kevésbé hasznos, mivel kicsi a nedvszívó képessége.

        Az egységárat is figyelembe kellett vennünk...

Nos, bevallom őszintén, igyekszünk párommal mindent alaposan körbejárni és sok-sok mérlegelés után a számunkra legmegfelelőbb döntéseket meghozni. Egyben egyetértettünk rögtön az elején: mivel első babát várunk, ezért eldobható pelenkával fogunk kezdeni. Hogy miért? Mert első babával minden sokkal nehezebb, nincs meg a megfelelő rutin, tapasztalatlanok vagyunk és jelenleg nem mindegy, mennyit költünk a botlásainkra. Vásárláskor nem csak a minőséget, de az egységárat is figyelembe kellett vennünk.   Szóval első voksunk a sima, hagyományos, eldobható pelenka volt, de úgy éreztük, hogy ha belejövünk, szívesen kipróbálnánk bio termékeket is. Ezek kicsit drágábbak, de a környezet és a baba is megérdemli a plusz törődést. Teljesen jól működik a kapcsolatunk, mert szinte azonnal rábólintottunk erre a döntésre is.

    Mi a tapasztalat a mosható pelenkával kapcsolatban?

Aztán természetesen jött a közösségi média, az ismerősök tapasztalatainak megosztásával. Egy nagyon kedves barátnőm épp azzal „vagánykodott”, hogy milyen menő kis mosható pelusokat szereztek be. És tényleg nagyon jól néztek ki! Egyből éreztem, hogy akarom!!! Gyorsan rá is írtam, hogy megtudakoljam, mióta használja, miért használja, mennyire vált be neki. És amilyen kedves barátnőm, megengedte, hogy megosszam veletek is a tapasztalatait.   A kezdetek kezdetén vettek két különböző típust, amit kipróbáltak. Amelyik bevált, abból utólag rendeltek többet, amelyet már a négy hónapos kisfián elkezdett élesben is használni. Annyit vett észre, hogy gyakrabban kellett cserélni, de semmi más problémát nem vélt felfedezni. Persze nagyon szeret kísérletezni és szeretné megtalálni is a megfelelő minőséget, úgyhogy újfajta betéteket is kipróbált. Azt mondta, nem stresszel rá nagyon, egyenlőre vegyesen használja az eldobható és mosható verziókat, de eddig teljesen elégedett. A tisztítás sem riasztotta el, ha van kaki, akkor kidobja a kakifogót, ha nincs kaki, néhány alkalommal ki lehet mosni a kendő részét. Ha csak pisi van, egyszerűen beáztatja, és megvárja, hogy összegyűljön egy mosásra való adag. Vasalni nem mindegyik típust tudja, az a kialakítástól függ. Ahhoz, hogy napi szinten használni lehessen, komoly készletet kell felhalmozni, ami anyagilag nagyon megterhelő, főleg ha első babáról van szó. Léteznek használt pelus-fellelő helyek is, de abban mindketten egyetértettünk, hogy ez azért mégsem olyan kellék, amelyből szívesen vennénk már kipróbáltat.   Továbbra is bőszen várom a tapasztalatait ezen a téren, addig is maradunk a biztonságos eldobható pelenkánál. Egy újszülöttnél ez a biztos fegyver.

   

Hartmann Viki 

Pelenka.hu

Pelenka.hu - Gondoskodás szeretettel

A mi történetünk is azzal kezdődött, hogy szülővé váltunk. Tudjuk, hogy a babánk mellett mi mindenben kell helytállnunk: háztartás, főzés, mosás, takarítás és akkor a nevelésről, a család kiszolgálásáról és a feleség szerepkörről még nem is beszéltünk. A Pelenka.hu webáruházat azért hoztuk létre, mert olyan szolgáltatást szeretnénk nyújtani, amilyet minden kismama (és természetesen apuka) megérdemel. Azt a gondoskodást, támogatást, hozzáértést és biztonságot szeretnénk adni neked, amire mi is vágyunk kisbabáink mellett. A Pelenka.hu célja, hogy a lehető legtöbb támogatást és együttérzést biztosítsa a szülővé válás érzelemdús hullámvasútján. A Pelenka.hu egy olyan webshop, ahol törődnek veled. Mi (azaz a Pelenka.hu csapata) érző és segítőkész emberek vagyunk. Többségében átéltük már az anyaság/apaság különleges érzését. Tisztában vagyunk a nehézségekkel, és célul tűztük ki, hogy a nehezebb napokat könnyebbé tegyük számodra, hiszen mindannyian gondoskodó, szerető és odaadó szülők szeretnénk lenni.

Az Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2021 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2020 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2019 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 - Legjobb Ügyfélélmény díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 díj

Feliratkozom