Top témák
Kéninger Vivien
Kéninger Vivien
2019.03.27 14:13

Pelenkaválasztási kisokos

Pelenkaválasztási kisokos

A kisbabánk első néhány évében az egyik legalapvetőbb kellékünk a pelenka. A legtöbb anyuka az elején kiválasztja a számára szimpatikus pelenkát, és ha az beválik, akkor a pelenkás időszak végéig kitart a márka mellett. Szerencsére itt a webshopban is óriási választék áll a rendelkezésünkre, az online pelenkavásárlással pedig időt, energiát és jó esetben még pénzt is spórolhatunk.

Főbb szempontok 

Általánosságban elmondható, hogy az édesanyák az alábbi szempontokat tartják fontosnak vásárlás előtt: méret (illeszkedés), ár, nedvszívás, tépőzár, gumírozás, minőség, környezettudatosság, típus. Amíg nem találjuk meg a kisbabánknak és a nekünk is szimpatikus pelenkát, addig érdemes lehet kisebb kiszerelést választani belőle. Fontos szem előtt tartani, hogy minden márkának valamelyest eltérő lehet a méretezése, így előfordulhat, hogy az egyik fajtából elég az 1-es méret az újszülött számára, míg a másikból már a 2-es kell. Mielőtt új márkát vagy pelenkatípust próbálunk ki, figyeljünk oda a feltüntetett súly intervallumokra, ami alapján kiválaszthatjuk a babánk aktuális súlyának megfelelő méretű pelenkát.

  

re

Elsődleges szempont a kisbabánk súlya és testalkata. A kezdeti időszakban 1-es és 2-es méretre lesz szükségünk, ezek például 2-5 kg vagy 4-8 kg jelöléssel vannak ellátva. Kisfiam 2970 grammal született, mi öt hétig az 1-es pelenkát használtuk, majd áttértünk a 2-esre, ekkor már 4500 gramm volt. Sokat számít a kicsi alkata is, van, aki az 5 kilós babájára még bőven rá tudja adni az 1-es méretet, mások már a második, harmadik héten a 2-eset használják. A pelenka méretét tekintve a tervezéskor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a baba mennyire mozgékony. Amikor már kúszik, mászik vagy jár, akkor érdemes az aktív babákra tervezett termékek mellett dönteni.

Mégis honnan lehet tudni, hogy megfelelő méretű pelenkát vettünk? Az ideális méret pontosan illeszkedik a babára. Túl kicsi a pelenka, ha gyűrődések keletkeznek a baba bőrén, combjánál bevág és a rögzítő fülek a pelenka szélén helyezkednek el. Ha túl közel vannak a rögzítőfülek és nagyobb a rés a pocak és a pelenka között, esetleg szivárgás jelentkezik, akkor túl nagy pelenkát választottunk.

Ár 

A kismamák második fő szempontja általában a pelenka ára szokott lenni. Érdemes odafigyelni a csomagoláson feltüntetett darabszámra és az egységárra is, hiszen valójában ez az információ mutatja meg számunkra, hogy valójában mennyibe kerül nekünk egy-egy darab pelenka. Miután már megtaláltuk azt a márkát és típust, ami bevált, bátran választhatunk belőle havi pelenkacsomagot, így jelentős összegeket meg tudunk spórolni, főleg, hogy így általában a házhoz szállítás is ingyenes.

   

Nedvszívóképesség 

A baba bőrének szárazon tartása szintén lényeges, ez segíthet a pelenkakiütés kialakulásának megelőzésében. A választás során tehát arra kell figyelni, hogy mennyire tartja szárazon a baba bőrét. Kisfiús anyukák már jól tudják, hogy a kuki néha hajlamos megviccelni bennünket, hol kicsit jobbra, vagy balra áll, néha felfelé is. Emiatt a fiús anyukák különösen figyeljenek arra, hogy a nedvszívó réteg érjen elöl egészen a hasáig, hátul pedig a derekáig, így remélhetőleg sem hason, sem háton nem tud kicsorogni semmi. 

  

Tépőzár 

A pelenka tépőzára legyen hosszú és jól tapadó, így elkerülhető, hogy szétjöjjön a pelenka. A tépőzár rögzítése megfelelő kényelmet biztosít babánknak.

A bugyipelusok esetében nincs tépőzár a pelenka két oldalán, hiszen maga a pelus olyan, mint egy kis bugyi, amit csak felhúzunk a babára. A bugyipelenkák, mint például a Pampers Pants, a Libero Up&Go, vagy a Huggies Pants bugyipelenkák kialakítása két oldalon tartalmaz egy szétszakítható részt, így a babáról nem kell lehúzni, miután tele lett, egyszerűen csak széttépjük egyik, vagy mindkét oldalán és leemeljük róla. Az összes bugyipelenkát ide kattintva éred el.

  

  A nagyobb és mozgékonyabb babáknak ajánljuk a Pampers Pants bugyipelenkát:

  

Gumírozás 

Vagy a pelenka, vagy a tépőzár, esetleg mindkettő legyen lehetőség szerint gumírozott, annak érdekében, hogy rugalmas legyen a kicsi derekán. A comboknál található gumírozás is fontos, hiszen a husisabb babákon ez is kényelmes lesz, nem vágja be a bőrüket, a vékonyabbak esetében pedig megfelelően zár, ezzel elkerülve a baleseteket.

   

Környezettudatosság 

Sokat vitatott téma kismamák között, hogy az eldobható vagy mosható pelenka mellett döntsenek. Az első tábor a praktikumot és a gyorsaságot részesíti előnyben, a másik tábor pedig a környezeti terhelés csökkentését szeretné így elérni. Aki szeretne környezettudatosabb lenni, de nem szívesen mondana le az eldobható pelenka könnyedségéről, az választhatja a környezettudatos, lebomló, öko módon előállított termékeket is, amik egyre nagyobb sikert érnek el a piacon. A Pelenka.hu webáruházban a Pingo és a Bambo magas minőségű öko pelenkákat és törlőkendőket is egyre több anyuka kedveli.

  

Típus 

Újszülött babáknál mindenképpen nadrágpelenkát válasszunk, később, amikor a baba már aktívabb, jöhetnek a bugyipelusok. A bugyipelusok általában a 3-as mérettől érhetőek el. Az eldobható pelenkák között léteznek speciális célra gyártott típusok is, ilyenek például az úszáshoz szükséges vízálló pelenkák, azaz úszópelenkák, vagy az éjszakai leszoktató pelenkák. 

Ha meg szeretnéd tekinteni a teljes pelenka-választékunkat, akkor ide kattints:

PAMPERS, LIBERO, HUGGIES, BELLA HAPPY, PINGO, BAMBO, MOLFIX, POMMETTE, GAZDASÁGOS PELENKA, DADA ÉS KÜLÖNFÉLE TEXTILPELENKÁK

A havi pelenkacsomagjainkat pedig itt éred el:

HAVI PELENKACSOMAGOK AKCIÓS ÁRAKON  

Reméljük, hogy blogbejegyzésünk segített, hogy kicsit átjárd a témát és megtaláld a számodra és babád számára legkényelmesebb pelust!

Hartmann Viki  

  

A blog szöveges és vizuális tartalma a Pelenka.hu üzemeltetőjének tulajdona. A blogbejegyzés egyes részletei erre az oldalra mutató hivatkozással utánközölhetőek. A teljes blogbejegyzés utánközlése csak az üzemeltető írásos engedélyével lehetséges.

Pelenka.hu

Pelenka.hu - Gondoskodás szeretettel

A mi történetünk is azzal kezdődött, hogy szülővé váltunk. Tudjuk, hogy a babánk mellett mi mindenben kell helytállnunk: háztartás, főzés, mosás, takarítás és akkor a nevelésről, a család kiszolgálásáról és a feleség szerepkörről még nem is beszéltünk. A Pelenka.hu webáruházat azért hoztuk létre, mert olyan szolgáltatást szeretnénk nyújtani, amilyet minden kismama (és természetesen apuka) megérdemel. Azt a gondoskodást, támogatást, hozzáértést és biztonságot szeretnénk adni neked, amire mi is vágyunk kisbabáink mellett. A Pelenka.hu célja, hogy a lehető legtöbb támogatást és együttérzést biztosítsa a szülővé válás érzelemdús hullámvasútján. A Pelenka.hu egy olyan webshop, ahol törődnek veled. Mi (azaz a Pelenka.hu csapata) érző és segítőkész emberek vagyunk. Többségében átéltük már az anyaság/apaság különleges érzését. Tisztában vagyunk a nehézségekkel, és célul tűztük ki, hogy a nehezebb napokat könnyebbé tegyük számodra, hiszen mindannyian gondoskodó, szerető és odaadó szülők szeretnénk lenni.

Az Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2021 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2020 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2019 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 - Legjobb Ügyfélélmény díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 díj

Feliratkozom