Top témák
Kéninger Vivien
Kéninger Vivien
2021.11.25 09:47

Szülés utáni felépülés - ép testben ép lélek

Szülés utáni felépülés - ép testben ép lélek

Már a babatervezési időszakban is odafigyelünk egészségünkre. Egészségesebben étkezünk, többet mozgunk, vitaminokat szedünk. Aztán amikor megfogan a kis élet, még óvatosabbak leszünk, még jobban figyelünk a testi épségünkre, hiszen most már ketten vagyunk.

Azonban sok kismama a szülés után megfeledkezik saját magáról, regenerálódásáról, csak a kisbabájukra koncentrálnak, ami nem jó. Hiszen tudjuk, ép testben, ép lélek. Mostantól pedig sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra, bármennyire is nehéz, hiszen egy kicsi emberkének nagyon is szüksége van az egészséges édesanyjára.

  

Fogászati kezelések:

Nem csak a várandósság alatt, de a szoptatási időszakban is komoly terhelés éri szervezetünket, és a babavárási időszakban csak a legszükségesebb fogászati kezeléseket tudjuk elvégeztetni. Amint a kicsit másra is rá tudjuk bízni, azonnal keressük fel fogorvosunkat, hogy a fennmaradó kezeléseket el tudja végezni, az újabb problémákat pedig kezeltetni tudjuk.

  

Bőrgyógyászat

Érdemes felkeresni a bőrgyógyászunkat is a szoptatási időszak végén, ha a babavárás alatt keletkezett anyajegyek, vagy a meglévő anyajegyeink megváltoztak, esztétikailag zavaróak, vagy problémás helyen találhatóak.

   

Védőnő és gyerekorvos

Már az első alkalommal, amikor meglátogat bennünket a védőnő és a gyerekorvos, érdemes megbeszélni velük, hogy mire figyelj oda, milyen ételeket kerülj, milyen vitaminokat szedj, milyen allergén összetevőkre figyelj, hogyan étkezz, hiszen a gyermekágyi időszak és a szoptatás is komolyan megterheli a szervezetet. Fontos a megfelelő vitamin-, ásványi anyag és tápanyagbevitel.

  

Belgyógyászat

Szülés után 3 hónappal ajánlott felkeresnünk háziorvosunkat, kérhetünk egy belgyógyászati szűrést, laborvizsgálatok segítségével megállapíthatják, hogy milyen vitaminokra és nyomelemek pótlására van szükséged, segítséget nyújtanak a babavárás alatt szerzett betegségek kezelésében is.

   

Lelki felépülés

A fizikai regeneráció mellett a lelki felépülés is nagyon fontos. Egy kisbaba érkezése örömmel és boldogsággal jár, sokan mégis sérülnek a szülés során, hiszen vannak, akik nehezen tudják feldolgozni a szülés körülményeit, a rengeteg teendőt és felelősséget, a szoptatást, a hormonális ingadozást. Ne féljünk segítséget kérni, akár a legjobb barátunktól vagy szakembertől, ha úgy érezzük, egyre sűrűsödnek felettünk a felhők.   

És hogy nekem mi segített? Hazudnék, ha azt mondanám, a gyermekágyi időszak csupa öröm és boldogság volt. A császár utáni 2 hét fizikailag teljesen kimerített, de legyűrtem, mert egy kicsi babának szüksége volt rám. Felkeltem akkor is, amikor folytak a könnyeim és ugyanúgy intéztem mindent, amikor a lábaim alig bírtak el. Kezdetben nagyon sok folyadékot ittam, utána folyamatosan tértem át a komolyabb étkezésekre (2 hétig olyan gyógyszer ízt éreztem, hogy nem volt étvágyam), és minden nap megcsináltam valamit, amit addig még nem (pl. egyik nap kivittem a szemetet, a másik nap már felsöpörtem). Szoptatós teát ittam, vasat szedtem, néha kicsit bűnöztem is, ha csokiról volt szó. A fő szempont nálam mindig is a mértékletesség volt, így nem okozott gondot, miből mennyit eszek. A lelki nehézségeken a férjem és a barátnőim segítettek át, tudtam, hogy nem egyedül akarok mindennel szembenézni. Hiszen ennek a kisbabának egy egészséges, kiegyensúlyozott anyukára van szüksége, és mindent megteszek a mai napig, hogy megteremtsem neki mindezt.

    

Hartmann Viki

Pelenka.hu

Pelenka.hu - Gondoskodás szeretettel

A mi történetünk is azzal kezdődött, hogy szülővé váltunk. Tudjuk, hogy a babánk mellett mi mindenben kell helytállnunk: háztartás, főzés, mosás, takarítás és akkor a nevelésről, a család kiszolgálásáról és a feleség szerepkörről még nem is beszéltünk. A Pelenka.hu webáruházat azért hoztuk létre, mert olyan szolgáltatást szeretnénk nyújtani, amilyet minden kismama (és természetesen apuka) megérdemel. Azt a gondoskodást, támogatást, hozzáértést és biztonságot szeretnénk adni neked, amire mi is vágyunk kisbabáink mellett. A Pelenka.hu célja, hogy a lehető legtöbb támogatást és együttérzést biztosítsa a szülővé válás érzelemdús hullámvasútján. A Pelenka.hu egy olyan webshop, ahol törődnek veled. Mi (azaz a Pelenka.hu csapata) érző és segítőkész emberek vagyunk. Többségében átéltük már az anyaság/apaság különleges érzését. Tisztában vagyunk a nehézségekkel, és célul tűztük ki, hogy a nehezebb napokat könnyebbé tegyük számodra, hiszen mindannyian gondoskodó, szerető és odaadó szülők szeretnénk lenni.

Az Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2021 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2020 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2019 Népszerűségi díjAz Ország Boltja 2022 Népszerűségi díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 - Legjobb Ügyfélélmény díjAz Év Internetes Kereskedője 2020 díj