Cumisüveg körkép

A cumisüveg kiválasztása kapcsán sok-sok kérdés merülhet fel a leendő szülőkben. Mi a különbség a márkák között? Miért van ennyi kiszerelés? Mi az az anti-colic? Mi az a CTN? Egyáltalán miért van szükség cumisüvegre? Minden kérdésre megkerestük a választ és bemutatjuk az édesanyák által legtöbbször választott cumisüveg márkákat is. Cumisüveg körképre fel! :)

   

 

1. Mit kell tudni a cumisüvegekről?

A baba érkezése előtt érdemes 1 márka mellett letenni a voksod. Lentebb minden márkáról külön-külön is olvashatsz, hogy könnyebben eligazodj a kínálatban. Érdemes a családi/baráti körben kisbabás szülőknél érdeklődni, melyik márka vált be náluk, vagy melyik az, amit nem javasolnak. Természetes, hogy minden babánál másik lesz megfelelő, de érdemes meghallgatni a tapasztalataikat, ebből is sok tanulságot le tudtok vonni, ami segíthet a választás során. Szülés előtt, az újszülött baba számára érdemes a legkisebb, 100-120-150 ml-es cumisüveget választanod, mert a kezdetekben a csecsemő nagyon keveset eszik. Viszont ez nagyon gyorsan változik, így pár hónap múlva máris hasznos lesz a 240-260 ml-es, majd később a 340-360 ml-es palack, így szülés előtt egy komplett újszülött szettet is választhatsz, amiben a legtöbb esetben kétféle űrtartalmű cuclisüveget is találsz. A cumisüveg márkáját illetően amiatt érdemes körültekintőbben eljárnod, mert hasznos, ha az etetőcumi, a mellszívó, a sterilizáló, cumisüveg szárító termékek márkája azonos, hiszen így a termékek kompatibilisek egymással és egyszerűbben, hosszabb ideig tudod őket használni.

A fent említett etetőcumi abban különbözik a sima cumitól, hogy az etetőcumi a cumisüvegre csatlakoztatható, ebből eszik a baba. A cumiként emlegetett játszócumi/nyugtatócumi/éjszakai cumi pedig az, ami önállóan használható, a baba megnyugtatására szolgál. Sok kisbaba azt a márkájú játszócumit/nyugtatócumit/éjszakai cumit fogadja el, amilyen márkájú etetőcumit használsz a cumisüvegen, hiszen valószínűleg az számára a kényelmesebb és azt a formát, kialakítást szokta meg. Így egy márkán belül tudod az összes terméket beszerezni. Természetesen lehetséges, hogy nem fogtok játszócumit használni, de érdemes 1 tartaléknak otthon lennie, mert lehet, hogy egy hasfájós, nyűgösebb időszakban mégis előveszitek és megnyugtatja majd a babát. Ugyanez érvényes a cumisüvegre. Attól függetlenül, hogy tudatosan készülsz az anyatejes táplálásra és várhatóan hosszú hónapokig anyatejjel tudod majd táplálni babócádat, jó, ha van otthon cumisüveg, hiszen teát, vizet is ebből tudsz adni babádnak és lehetséges, hogy 1-1 órára apával, vagy a nagyszülőkkel marad otthon a bébi, esetleg betegség, vagy gyógyszeres kezelés áll fenn és a korábban lefejt anyatejet is cumisüveggel tudjátok majd a babának adni.

Ha a cumisüveg és a mellszívó márkája megegyezik, fejés után egy mozdulattal feltesszük a cumisüvegre az etetőcumit és így a frissen lefejt anyatej készen is áll a baba táplálására. Abban az esetben, ha tápszert, később pedig tejitalt/gyerekitalt is kap a baba, ezeket teljes mértékben a cumisüvegből tudja majd elfogyasztani. Mindemellett a nyári hőségben érdemes ugyancsak magunkkal vinni az anyatejet, vagy egy kis babavizet cumisüvegben, hiszen a nyári hónapokban a babának is több folyadékra van szüksége. Érdemes ezen esetekre is felkészülni, inkább legyen otthon tartalék cumisüveg, minthogy váratlanul érjen minket ennek hiánya.

    

 

  

  

2. Mire figyeljek a cumisüveg kiválasztása során?

A fentebb javasolt családi/baráti körös körbekérdezés során sok olyan információt megtudhatunk, amire nem gondoltunk, így az internetes cikkek olvasgatása mellett érdemes személyesen is átbeszélni a kérdéseinket a babatermékek, így a cumisüveg kiválasztása előtt is. A márka, a design, a termék elérhetősége (közeli boltban, vagy online folyamatosan és könnyen elérhető-e) mind fontos tényezők a cumisüveg vásárlása során. Fontos tudnod, hogy a cumisüveg mellett etetőcumit is be kell szerezned, aminek átfolyási sebességét a baba életkora határozza meg. Minél nagyobb a baba, annál nagyobb, illetve gyorsabb lesz a cumisüvegre helyezett etetőcumi átfolyási sebessége. A márkahűség emiatt is fontos, mert lehetséges, hogy egy kisebb cumisüvegre (120 ml) már nagyobb átfolyási sebességű (1-3 hónapos kortól használható) etetőcumit szeretnénk tenni, ami egy-egy márkán belül rugalmasan kezelhető. Az etetőcumik legtöbbje már anti-colic kialakítású, ami azt jelenti, hogy a szívás közben kevesebb levegőt enged be, amit így a baba nem nyel le. A lenyelt levegő légbuborékai fájdalmas kólikát, azaz hasfájást okozhatnak babánknál.

A cumisüveg esetében érdemes ergonomikus kialakításút választani, mert hosszas etetés során kényelmesebb a kezünkben fogni, ha az oldalán van egy kis mélyedés. Azt is érdemes megnézni - bár a legtöbb termék már ilyen - hogy a BPA-mentesség fel van-e tüntetve a termékinformációk között, vagy az üveg csomagolásán.  A BPA megtalálható a polikarbonát-műanyagokban és az epoxigyantákban, így a műanyag cumisüvegekben is. A biszfenol A, azaz a BPA beszivároghat az ételekbe és az italokba a BPA-val készült tartályokból. Ez már a magzatra, csecsemőre, gyermekre nézve is komoly aggodalomra adhat okot a lehetséges egészségügyi hatásai miatt. Így érdemes körültekintően figyelni rá, hogy minden, a babával érintkező termék BPA-mentes legyen.

   

  

  

3. MAM cumisüveg

A MAM 1976-ban indult – kiváló minőségű babaápolási cikkek víziójával, amelyek dizájnt, funkciót és orvosi kompetenciát ötvöznek egységgé. Ma évente több, mint 70 millió MAM termék teszi az osztrák vállalkozást vezető dizájn márkává a babaápolási cikkek piacán. A MAM ebben a szegmensben az egyetlen márka, amelyet Magyarországon is gyártanak. A vaskeresztesi telephelyen 1991 óta állítanak elő a kisbabák szükségleteit maximálisan kielégítő etetési és ápolási termékeket. Minden MAM termék BPA- és BPS-mentes anyagból készül. 

A MAM Anti-Colic cumisüveg szabadalmaztatott szelepes alja biztosítja, hogy ne keletkezzen vákuum a palackon belül; megakadályozza, hogy a baba levegőt nyeljen. Hozzájárul a kisbabáknak ideális, lassú folyadékáramlási sebességhez, aminek köszönhetően a babák kevesebb levegőt nyelnek, és teljesen nyugod­tan tudnak inni. Ezáltal jelentősen csökken a kólikás hasfájás kialakulásának esélye, amelyet az édesanyák többsége megerősített. A MAM Anti-Colic cumisüveg különlegessége a speciális szelepes talp mellett a SkinSoft szilikon anyagú MAM etetőcumi.

A babák imádják a puha bőr érzését. Éppen ezért a MAM etetőcumit úgy fejlesztették ki, hogy a speciális SkinSoft puha szilikon felületnek és egyedi kialakítású, rugalmas szívókának köszönhetően a mama bőréhez és a szoptatáshoz hasonló érzést nyújtson a babáknak. A cumisüvegből való ivás kellemes élménnyé válik a babák és a szülők számára is, így megkönnyíti az átállást a szoptatás és az üvegből való ivás között. A természet ihlette színekkel, a barátságos állatokat ábrázoló mintákkal és a különleges matt felülettel ellátott 160 és 260 ml-es MAM Anti-Colic Matt Forest cumisüvegek ideálisak a kisbabáknak. A cumisüveg természet közeli mintái és színei kellemes hangulatot sugároznak, az egyedi kialakításnak köszönhetően a babák saját tempójukban, teljesen ellazulva ihatnak.

 

  

 

 

4. Tommee Tippee cumisüveg

A Tommee Tippee angol márka 1965 óta létezik a babaetetési kellékek és kiegészítők piacán. Az Egyesült Királyságban és Ausztráliában piacvezető, Amerikában a legdinamikusabban növekvő márka, többszörös díjnyertes termékei pedig ma már több mint 70 országban kaphatók. Óriási előnyük, hogy a márka készítői arra törekedtek, hogy termékeik minél kevesebb alkatrészből álljanak, aminek köszönhetően összeállításuk, használatuk és tisztításuk is leegyszerűsíti a mindennapokat.

A Tommee Tippee márka nagy termékcsaládja a CTN, azaz a többszörös díjnyertes Closer to Nature = Közelebb a természeteshez cumisüveg család. Ezen termékek segítik összehangolni a szoptatást és a cumisüveges táplálást kisbabánk életében. Az anyamellre emlékeztető forma jellemzője a széles nyak és boltozat speciális kialakítása, ami a mellünkre emlékezteti a babát, ezzel biztosítva a minél természetesebb és zavartalanabb etetést. A Tommee Tippee CTN cumisüvegek a szoptatás közben felvett pozíciót és mozdulatokat váltják ki kicsikénkből. A cumisüvegre helyezett lágy szilikon cumi a szabadalmaztatott, egyedi redőknek köszönhetően olyan gyengéden nyúlik és hajlik, akárcsak az anya mellbimbója. Ahogyan a MAM cumiknál, úgy itt is megjelenik a hasfájás-megelőző szelep, ami hatékonyan csökkenti a túlzott levegőáramlást, így babócánk több folyadékot és kevesebb levegőt nyel ivás/evés közben. A Tommmee Tippee cumisüveg ergonomikus, azaz „karcsúsított” kialakításának kösznönhetően nem csupán szebb, de tartani is könnyebb, ezáltal a kisbaba igazán közel lehet hozzánk.

A márka másik nagy termékköre az Advanced Anti-Colic cumisüveg család: kifejezetten a hasfájós babák részére kifejlesztett cumisüvegek. Rendkívül hatékonyan csökkentik a levegőnyelés tüneteit, használatukkal kevesebb hasfájás, felfúvódás és sírás, több mosoly és nyugalom jellemzi majd az első hónapokat. A cumisüveg 3 részből álló, egyedi rendszerének köszönhetően biztosítja az optimális levegőelvezetést az etetés során. A légbuborékok a levegőelvezető csövön keresztül a folyadékot megkerülve, a cumisüveg aljába vándorolnak. A levegőelvezető cső alján található csillag alakú szelep megakadályozza, hogy a folyadék visszakerüljön a csőbe, így nincs több csöpögés. A levegőelvezető csőbe épített hőérzékelő csík pedig megmutatja, hogy megfelelő-e az étel hőmérséklete.

 

 

  

  

5. Philips Avent cumisüveg

A Philips AVENT 1984 óta tervez és gyárt különféle, a természet által ihletett termékeket, amelyeket kiterjedt kutatások és klinikai tesztek eredményeképpen fejlesztett ki. A Philips AVENT termékek használata egyszerűbbé teszik a csecsemő táplálását, valamint a baba egészségéről és biztonságáról való gondoskodást.

Termékeik kifejezetten úgy készültek, hogy a felső és alsó elemek mind kompatibilisek egymással, így éveken keresztül használhatjuk őket. A mellszívó üvegére rácsatlakoztatható az etetőcumi, vagy az itatófej is és az újszülött számára alkalmas cumisüvegre is rátehető a később, itatóként használható csőrös fej. Kifejlesztettek egy egyedi AirFree™ szelepet, ami kinn tartja és eltávolítja a levegőt az etetőcumiból, így gyermekünknek kevesebb levegőt kell lenyelnie ivás közben. Ennek köszönhetően ritkábban fordulnak elő az olyan gyakori, etetésből adódó problémák, mint a hasfájás, a visszaáramlás és a gázképződés.

 

   

  

6. Chicco cumisüveg

A Chicco több, mint 60 éve van jelen a babatermékek piacán és mára már 120 országban elérhetőek a termékeik. Széles kínálatot biztosítanak a szülők számára, amiből visszafogottabb termékpaletta fogad minket a cumi-cumisüveg kategóriában. A Chicco cumisüvegeknek két termékcsaládja elérhető webshopunkban, a Natural Feeling és a Perfect5. A Natural Feeling üvegek a természetes szoptatás mechanizmusát próbálják elérni a babánál, a rajtuk található etetőcumi dupla hasfájásgátló szeleppel van ellátva, amivel ki tudják zárni a levegő pocakba jutását. Az etetőcumi ferde formájú, ami az ajkak megfelelő illeszkedését biztosítja az újszülött számára, mintha az anyamellből táplálkozna. Az újabb, Perfect5 termékek egy biofunkcionális anti-kólika hatást érnek el, amit a természetes szopás támogatására terveztek, követve a szívás igényeit, ritmusát és intenzitását. A biofunkcionális cumisüveg azonnal és folyamatosan alkalmazkodik a csecsemő egyedi fiziológiai szívóritmusához, ezáltal garantálja és biztosítja a cumisüvegben az állandó és természetes ritmust, a légszomj és hasgörcs nélküli, folyamatos és szabályozott etetést, megszakítások nélkül.  

 

 

   

  

6. Lansinoh cumisüveg

A Lansinoh termékcsaládot több, mint 35 évvel ezelőtt egy szoptató édesanya Resheda Hagen indította útjára. Resheda 1984-ben megalapította cégét, azért hogy a piacon rendelkezésre álló kozmetikai termékek mellett, biztonságos és hatékony választást kínáljon a szoptató édesanyáknak a fájdalmas mellbimbó kezelésére, ami a fő akadálya lehet a sikeres szoptatásnak. Fél kilós tégelyben megvásárolta a tiszta Lanolint, kisebb tartályokba csomagolta és úgy kezdte értékesíteni a szoptató édesanyáknak. A cég az ápolási termékeken túl szülést és szoptatást támogató termékeket, illetve babaápolási termékeket is értékesít. A Lansinoh cumisüvegek a praktikus és visszafogott termékdesignt képviselik, az etetőcumik kialakítása biztosítja a természetes és egészséges szájüreg fejlődését, a könnyebb váltást szoptatás és cumisüveges táplálás között.

A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej, a legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő anyatej, vagy a szoptatásnak más akadálya van, kérdéseiddel fordulj a gyermekorvoshoz, védőnőhöz.

Ha a fenti összeállításban nem kaptál minden kérdésedre választ, akkor a Pelenka.hu elhívatott kollégáival szeretettel segítünk bármilyen felmerülő kérdésedben! :)

Pelenka.hu

Gondoskodás szeretettel

  

 

A blog szöveges és vizuális tartalma a Pelenka.hu üzemeltetőjének tulajdona. A blogbejegyzés egyes részletei erre az oldalra mutató hivatkozással utánközölhetőek. A teljes blogbejegyzés utánközlése csak az üzemeltető írásos engedélyével lehetséges.

2022.01.12 15:09