Könnyű dolga van annak, aki babát tervez. Elkezd tudatosan életmódot váltani, leszokik a dohányzásról, mérsékli az alkohol-bevitelét, sportol, vitaminokat szed és várja, hogy megtörténjen a csoda.

   

A második héten édes-romantikus körülmények között találkozik a petesejt és a hímivarsejt. A petefészkek elkezdenek progeszteront termelni. Ennek a hormonnak a segítségével készül fel a méh a zigóta befogadására.

Mikor megfogan a kis csöppség, már magában hordoz mindent, amire Te olyan nagyon kíváncsi vagy. A genetikai kódok már tartalmazzák, hogy kisfiú vagy kislány, milyen színű a szeme, a haja, milyen magasra fog nőni.

  

Terhességünk 4. hetének első tünete között az elmaradt menstruáció jelentkezik. Azok, akik rendszeresen vezetik az időszakokat, már tudhatják, hogy valami megváltozott. 

  

  

Várandósságom ötödik hetében jelentkeztek nálam a következő tünetek: émelygés, hányinger, hányás, folyamatos rosszullét, kimerültség, fáradtság.

  

Hatodik hétre már biztosan tudtam, hogy valami megváltozott a szervezetemben. Mivel a méhösszehúzódások megszűnnek a hormonok miatt...

   

Első trimeszterünk felénél járunk. Nekem ezen a héten jutott az örömteli hír, amit egy terhességi teszt és másnap a nőgyógyász is megerősített. Anya leszek!

   

"Kicsi ufónk" 1 hét alatt majdnem megkétszerezte magát, közel 2 cm. Rohamos mértékben fejlődik a kicsi szervezete, a szeme, a szája, a végtagjai, a szíve és agya. Méhed már akkora, mint egy narancs.

   

Kicsi babánk a kilencedik hétre már babaszerű formát ölt és a placentán keresztül táplálkozik. Lassan kialakulnak a nemi szervek, bár ezt még egy jó ideig ultrahangon sem láthatjuk. Buksija még a teste felét teszi ki, szeme csukva lesz még a 26-27. hétig, orrlyuka és szája már kivehető.

Vannak, akik már a 10. hét végére, mások a 12. hétre nevezik magzatnak a kicsi babócát, aki bennünk él. Ha még nem tettük meg, mindenképpen keressük fel fogorvosunkat. 

   

A hormonok még mindig furcsa táncot járnak benned. Vagy elsírod magad vagy majd felrobbansz valamilyen apróságtól.

  

Lassan elérkezünk a harmadik hónaphoz! Nagyon gyorsan repül az idő! Célszerű már legalább két kismama-nadrágot is beszerezni, hogy lehessen váltogatni.

  

Gratulálok! A 13. hét végén büszkén állíthatod, hogy vége az első trimeszternek, és beléptél a másodikba. Ha eddig titkoltad az örömhírt, most már bátran kihirdetheted a nagyvilágnak. :)

  

A második trimeszter számomra olyan gyorsan elrepült, hogy észre sem vettem. A rosszulléteim elmúltak, a pocakom még nem akadályozott semmiben.

  

Icánkol-ficánkol a kis almácskánk a pocakban, forgolódik, élvezi, hogy bőven van elég helye. Megjelenik a hajacskája is, a hormon hatására pedig a mama lobonca is dúsul, szebb lesz mint újkorában :)

  

Ha babánk is úgy akarja, a 16. hét környékén már talán megállapítható a vizsgálaton, hogy kisfiút vagy kislányt hordasz-e a szíved alatt.

  

Babócánk súlya lassan megegyezik, vagy kicsivel több, mint a méhlepény. Megjelenik az első zsírrétege is, amely fontos szerepet tölt be majd a születésénél és azután is a hőtermelésben és anyagcserében egyaránt.

  

Ezekben a hetekben már biztosan érezhetjük kisbabánk mozgását. Amennyire szkeptikus vagyok az életem minden területén, úgy ezeket a finom, buborékoló, pillangó-érzéseket sem tudtam egészen odáig hova tenni, amíg két nagy rúgást nem kaptam az oldalamba :D

   

A kötelező ultrahangvizsgálat ezekben a hetekben történik (18-20). Ekkora már megállapítható a baba neme, kivehetők az ujjacskái, az orrocskája.

  

Gratulálok!!! Elérkeztünk babavárásunk félidejéhez. Legalábbis a hivatalos forgatókönyvek szerint, a végén úgysem mi döntünk majd, mikor születik meg a kicsink, de az illúziónk megmaradhat.

  

Mivel babánk egyre növekszik, méhünk pedig egyre nagyobb lesz, a belső szerveink kissé átrendeződnek, és ez okozhat némi kellemetlenséget. Van, aki étkezés után nehezebben kap emiatt levegőt.

  

Milyen jó is az emberi agy, főleg az anyáké! Ahogy szedem össze az irodalomból a hétről hétre anyagot, úgy jönnek a "tényleg!" élmények.

  

Ha nagyobb stressz ér bennünket, vagy egy húzós munkahelyi nap után menstruációs jellegű görcsöket, vagy szúró érzéseket érzünk alhasunkban, nem kell megijedni, ezek a Braxton Hicks- összehúzódások lesznek, amely teljesen normális.

   

Lassan elérkezik az idő az újabb laborvizsgálatra is, amelyet a 24-28. hét között esedékes megcsináltatni. Ehhez párosul hozzá a terheléses vércukorvizsgálat is, amelyet igen negatívan harangoznak be.

  

Amikor először voltam a védőnőmnél, azt mondta, hogy az ideális súlygyarapodás 13-15 kilogramm a terhesség kezdetétől egészen a szülésig.

  

Kicsi babánk tüdejének fejlődése hatalmas mérföldkőhöz érkezett el. Ebben az időszakban fejlődik ki, ugyanis a tüdőhólyagocskák belső felületét zsíros felületaktív anyag kezdi beborítani, hogy kilégzés közben ne essen össze.

   

Elérkeztünk a második trimeszter utolsó hetéhez. Mit vehettél észre magadon? Hogy egyre növekszik a pocakod és bizony mindenen fennakadsz, akárhogy is igyekszel. 

  

  

Elérkeztünk a harmadik trimeszterbe. Ekkor már nagyon számoltam vissza a napokat, mikor megyek utoljára dolgozni. Jó hírem volt, még négy hét!

  

Na, ez az utolsó trimeszterünk, és jönnek a jótanácsok. Főleg, ha már otthon vagy :D Pihenj sokat, aludj, mert a baba mellett majd úgysem tudsz...

  

Óh, a csodás 30. hét! Nekem ez a kerek hét valamiért sokkal többet jelentett, mint eddig bármi. 30! Azaz már csak 10 hét és a karjaimba zárhatom, 10 hét és minden teljesen más lesz.

  

Előtérbe kerültek a lábak és a kezek. Meg a derék és a hát. Nekem a munka után épphogy hazaérni volt erőm. A lábam és a kezem bedagadt, a derekam és a hátam a nap végére pokolian fájt.